Monarki
Monarki är ett statsskick som innebär att statschefen för ett land är monarken. Det är sprunget ur de två grekiska orden “monos” och “archein” som betyder “en att härska”. Historiskt har det funnits flera valmonarkier, men i dagens monarkier går tronföljden för det mesta i arv inom samma ätt.
Vad som skiljer monarki från en republik är att en monarki för det mesta har sin statschef under hela dennes livstid, medan en republik har en tidsbegränsad statschef, vilken oftast bara sträcker sig över en ämbetsperiod. En monark kan ha olika makt och i Sverige har kungadömet lite makt eftersom det är en konstitutionell monarki, medan i andra monarkier såsom exempelvis Oman eller Brunei har sultanen den högsta makten, via en så kallad absolut monarki.
Totalt finns det idag 29 monarkier i världen. Dock bär monarkin olika namn utifrån vilken titel statschefen går under. Är statschefen en kung eller en drottning så lyder den under namnet kungadöme, en kejsare eller kejsarinna kallas kejsardöme och en sultan eller emir kallas för antingen sultanat eller emirat.
Monarkin i Sverige
Sveriges monarki är grundat på över tusen år gamla traditioner. Till antalet har kungarna varit fler än 70 under denna långa tidsepok, vars namn alla finns nämnda och ihågkomna. Vår nuvarande kung Carl XVI Gustaf fick tillträda tronen 15 september 1973 och blev därmed Sveriges 74:e kung.
Ätten Bernadotte
I augusti 1810 valdes den franske marskalken Jean Baptiste Bernadotte till att bli Sveriges nästa tronföljare och därmed antogs en ny successionsordning, vilken är en av de svenska grundlagarna.
Ändrad tronföljd
1980 infördes en ändrad successionsordning, med en genomgående kognatisk tronföljd som betyder att monarkens nästa tronarvinge är den som är äldst oavsett man eller kvinna. Kronprinsessan Victoria är därmed Sveriges tronföljare.